Nedan har jag samlat mina kompetenshöjande insatser; föreläsningar, workshops och utbildningar. Se även mina insatser för arbetsmiljö, processtöd och mötesdesign.
Föreläsningar
En föreläsning är ett tillgängligt sätt att påbörja ett samtal. Att skapa intresse, engagemang och inspiration inför en längre utvecklingsresa. Målet med mina föreläsningar är att ge deltagaren en känsla av att det går att göra saker bättre. Jag inkluderar alltid interaktiva delar i mina föreläsningar för att skapa mer reflektion och samtal.
Nedan är ett urval av föreläsningar jag på kort tid kan leverera. Jag skapar gärna nya föreläsningar, utifrån mina metoder och perspektiv.
Exempel på kompetenshöjande föreläsningar jag har genomfört
Åskådaringripande
Vad innebär åskådaringripanden, och hur hjälper de oss att bygga en tryggare arbetsplats? Den här föreläsningen ger en både en överblickbar introduktion till åskådaringripanden. Och exempel på hur vi har arbetat med det rent praktiskt. Åskådaringripanden går i grunden ut på att få fler att säga till när de ser ett ovälkommet beteende. Det kan handla om allt från olämpliga skämt och kommentarer om utseende till sexuella trakasserier. Åskådaringripanden går att arbeta med i alla organisationer och jag kommer berätta våra exempel från vårt arbeta med universitet, privata företag och ideell sektor. Den här föreläsningen är för er som letar efter verktyg och inspiration för att kunna arbeta med att förebygga ovälkommet beteende och att stärka den psykologiska tryggheten.
En iskall player
En föreläsning om maskulina normer ideal och förväntningar. Hur påverkas vi av idéer om att känslor är inget för män och att en man ska bita ihop och hålla ut? Hur kan vi genom de förväntningarna förstå den statistik som t.ex. visar på att dubbelt så många män tar livet av sig varje år jämfört med guppen kvinnor? Behandlar vi verkligen de vi möter jämlikt?
Målet med föreläsningen är först att visa på vilka normer och förväntningar som finns. För att sedan få deltagarna att reflektera över sig själv och sina val. Och till sista visa på att det går att göra annorlunda.
På arbetsplatser och i föreningslivet kan föreläsningen inspirera er till att reflektera över vilka normer ni har som inte längre är hjälpsamma. Att få syn på utmaningarna är ett bra första steg på en förändringsresa.
Vad man kan göra
En föreläsning om vad vi kan göra? Hur kan vi agera för att göra oss själva, våra sammanhang och världen i stort mer jämställda? Föreläsningen fokuserar på att förändra destruktiva normer och förväntningar kopplade till maskulinitet. Vi går igenom både hur vi kan agera för att hantera det som har hänt. Och hur vi kan dra lärdomar och ta ansvar. Vi kommer också prata om hur och vad vi kan göra för att förebygga problem och situationer som är relaterade till destruktiv maskulinitet. Till exempel: sexuella trakasserier, ovälkomna beteenden, maktmissbruk etc. Föreläsningen lämpar sig för alla som i sin vardag möter andra människor, professionellt eller privat. För kollegorna kan det vara början på att samtal kring hur vi kan göra arbetsplatsen lite bättre. För den föreningsaktiva kan det vara en del av en ansträngning att få fler att känna sig välkomna.

Workshops
När jag pratar om workshops menar jag något som är mer interaktivt och längre än en föreläsning men kortare än en utbildning. I workshops kan vi jobba med gruppen på att annat men det begränsar också hur många vi kan vara.
På den här sidan samlar jag ett urval av de workshops jag med kort startsträcka kan leverera. Utöver dessa så skapar jag gärna nya workshops utifrån mina metoder och perspektiv.

Exempel på kompetenshöjande workshops jag har genomfört
Jämställdhet, maskulinitet och normer
I den här workshopen utforskar vi normer och förväntningar kopplade till kön och med särskilt fokus på maskulinitet. Vi tar avstamp i statistik som visar på ett samhälle där det är stor skillnad mellan män och kvinnor. Där kvinnor städar och stressar medans männen hamnar i fängelse och tar livet av sig. Deltagarna får reflektera över om och hur de är påverkade av dessa normer och förväntningar. Vi avslutar alltid med att prata om hur vi skulle vilja ha det istället.
Våld och våldsprevention
I den här workshopen tittar vi närmare på våld som begrepp och fenomen. Vad är det? Varför händer det? Hur kan vi förebygga det? Tillsammans arbetar vi med kopplingen mellan lindrigt och grovt våld och undersöker hur våldet är kopplat till idéer om kön och genus. I samtal synliggör vi kopplingen mellan våld och känslor. Där det många gånger kan finnas en känslomässig vanmakt kopplat till våldsutövandet. Vi tränar också på olika metoder och verktyg för att förebygga våld, åskådaringripanden och emotionell träning.
M3, Medskapande meningsfulla möten
I den här workshopen fokuserar vi på mötet och hur vi kan göra alla de möten vi har i vår vardag, både jobbmässigt och privat mera meningsfulla.
Vi undersöker vikten av tydliga mål och syften med våra möten. Och att det ibland finns flera olika syften som inte går så bra ihop. Vi testar olika verktyg för att få möten att bli mer medskapande och inkluderande. Tillsammans går vi igenom mötesdesign och mötesfacilitering. Vi undersöker fallgropar med härskartekniker och osynliga makt och normstrukturer.
Utbildningar
Jag designar och genomför längre utbildningar, från en dag till flera. Jag skräddarsyr alltid mina utbildningar. Nedan går jag igenom några olika koncept jag har byggt utbildningar utifrån. Vill du att jag bygger en utbildning med ett annat tema så är det mer än möjligt. Här är mina metoder och perspektiv som jag kan utbilda om.
Exempel på kompetenshöjande utbildningar jag har genomfört
Genus, normer och jämställdhet
I den här utbildningen går vi på djupet i att förstå kopplingen mellan genus, normer, beteenden och makt. Tillsammans synliggöra de mönster vi ser i samhället, i vår organisation och i oss själva. Sedan problematiserar vi de mönster vi ser. Vilka effekter får dessa?Påverkar det vårt handlande eller våra tankar?
Vi samtalar om hur vi skulle vilja att det var, och vi identifierar steg för att ta oss dit.
Efter den här utbildningen kommer deltagarna ha en större insyn i hur våra liv och handlingar påverkas av normer. De kommer ha med sig konkreta steg för hur de ska ta sig närmare sin tänkta vision.
Den här utbildningen kan hållas som en generell kunskapshöjande insats eller som ett påbyggnadskurs för de som i sitt arbeta jobbar med människor.
Våld och våldsprevention
Den här utbildningen fokuserar på våld i ordets breda bemärkelse. Varje handling som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker. För att få stopp på det våld vi ser i nyheterna så behöver vi arbeta med det lindriga våldet. Det våld som många gånger inte ens ses eller uppfattas som våld. Vi undersöker vilket våld vi har omkring oss och fundera på vilka effekter det har på oss. Tillsammans testar vi olika verktyg som förebygger våld. Vi funderar på våld ur ett åskådarperspektiv och ur ett kommunikativt perspektiv.
Efter den här utbildningen kommer deltagarna vara bättre på att känna igen de lindrigare formerna av våld . Och ha en större förberedelse för att agera när de ser något ovälkommet hända.
Medskapande metoder och förhållningssätt
Hur kan vi skapa tillsammans på ett sätt som tar tillvara på vår kollektiva intelligens?
Den här utbildningen fokuserar på medskapande verktyg, praktiker och förhållningssätt. Med ett ankare i Art of Hostings förhållningssätt så utforskar vi följande metoder: open space, world cafe, designing for wiser action, cirkelpraktik, four levels of listening med flera.
Efter utbildningen kommer deltagarna ha med sig en påfylld verktygslåda för att kunna skapa medskapande processer och utrymmen där allas kompetenser tas tillvara på.
Samtal, bemötande och kommunikation
Hur vill vi bli bemötta och hur bemöter vi andra, hur formas vårt bemötande av makt och normer? I den här utbildningen kommer vi undersöka hur vi kan kommunicera med andra på ett sätt som främjar samtal och samarbete. Vi kommer arbeta med olika kommunikativa verktyg för att lyssna analysera och förstå. Vad det är den andra vill? Och hur vi själva kan uttrycka oss för att effektivt förmedla det vi vill ha sagt.
Efter den här utbildningen kommer deltagarna ha fler verktyg för att lyssna och förstå. De kommer kunna arbete med kraftfulla frågor för att sätta fokus på ett samtal eller en inbjudan. De kommer också ha en förståelse för hur olika maktordningar spelar in i samtalet. Och hur vårt sätt att prata, kroppspråk och tonalitet spelar roll.
