Upplevelsebaserat Lärande

Vi alla upplever världen hela tiden och våra upplevelser skiljer sig åt. Även om vi är på exakt samma plats så kommer du uppleva den på ett annat sätt än jag. Med upplevelsebaserat lärande så vill vi skapa möjligheter för deltagarna att få syn på saker, att uppleva saker som de annars inte hade upplevt.

När vi vill förstå hur världen är för andra, behöver vi förstå deras upplevelse av den. När vi vill förstå mer om oss själva kan vi göra det genom att utsätta oss för upplevelser vi inte är vana vid. Att vända och vrida på perspektiv och synvinklar ger oss bättre förståelse för världen och ger oss bättre underlag för beslut.

I dagens samhälle är vi vana vid att vara mycket i våra tankar. Många har en idé om att jaget är tankarna och så finns det en jobbig kropp med massa känslor som ställer till det för oss. Den här uppdelningen i tanke och kropp får oss ibland att tänka att det som står i en bok är viktigare och riktigare än våra upplevelser.

Men våra känslor och upplevelser ger oss viktig information om vad vi behöver och vad vi längtar efter. Vi kan utforska våra behov och känslor under trygga och lekfulla förhållanden. Det kan ge oss ledtrådar för att förstå hur och varför vi agerar som vi gör. När vill vi förändra hur vi agerar måste vi först förstå hur vi agerar.

Hur jag skapar upplevelsebaserat lärande

Jag har jobbat med upplevelsebaserat lärandet som utgångspunkt sedan 2008 och har många olika verktyg och metoder att utgå ifrån.

Metoder jag använder

Scenarioövningar där vi tränar på att agera och känna utifrån olika roller. Hur ser den här rollens handlingsutrymme ut och vad blir konsekvenserna om den handlar så här?

Kroppsspråk och tonalitet, vad händer när vi säger samma sak på olika sätt. Hur känns det när någon säger något bra fast på ett argt eller passivt aggressivt sätt. Det här är saker som vi ofta gör omedvetet men som ändå kan få konsekvenser för människor runt om oss.

Empatiskt lyssnande. Med utgångspunkt i Otto Scharmers fyra nivåer av lyssnande, prövar vi vad som händer när vi byter position och lyssnar från den andres perspektiv.

Dramaövningar och rollspel kan vara väldigt effektiva under rätt förutsättningar. De låter oss uppleva det andra upplever, de låter oss känna det andra känner. Och det är en nyckel i att skapa en empatisk förståelse för andras tankar och agerande.
Värt att nämna kring rollspel och drama är dock att många grupper och individer inte är tillräckligt bekväma för att testa det och då ska de inte heller göra det. Det är för grupper som har viljan och kapaciteten.